Post Details

Kolejnym piwem, które pojawi się pod koniec lata w ofercie naszego „Browaru Piwna” będzie piwo Marcowe o ekstrakcie 13,9° Plato i o zawartości alkoholu ok. 6,5%.

            Piwo marcowe zostało stworzone przez Gabriela Sedlmayera, jego stylem wyjściowym był lager wiedeński opracowany przez Antona Drehera, około roku 1840. Jest to piwo dolnej fermentacji, powstało zaraz po wyizolowaniu drożdży dolnej fermentacji. Piwo to warzono zwykle wiosną, na koniec sezonu piwowarskiego, który w czasach przed wynalezieniem maszyn chłodniczych kończył się w dniu Św. Jerzego (23 kwietnia). W okresie letnim przechowywano je w piwnicach bądź grotach obłożonych lodem, w celu zapewnienia niskich temperatur. Serwowano je we wrześniu i październiku. Piwo takie podawane jest gościom podczas największego na świecie święta piwa, czyli monachijskiego Oktoberfestu. 

            Nasze piwo Marcowe to trochę mocniejsza odmiana tego stylu, o barwie bursztynowej. Warzone przy użyciu słodów: pilzeńskiego i monachijskiego z dodatkiem niemieckiego chmielu aromatycznego Hersbrucker. Cecha główna tego piwa to bogata słodowość, opisywana często jako delikatna i złożona, aromat chmielowy bardzo delikatny. Czas kiedy piwo to pojawi się w naszym browarze został wybrany nieprzypadkowo i zbiega się mniej więcej z okresem niemieckich Oktoberfestów. Chcemy żeby nasi goście z kuflem piwa Marcowego w dłoni choć w niewielkim stopniu poczuli tę wyjątkową atmosferę  piwnego święta.

Wojciech Piasecki-Wieliczko – piwowar „Browar Piwna”

1 Gwiazdka2 Gwiazdka3 Gwiazdka4 Gwiazdka5 Gwiazdka (5 votes, average: 3,60 z 5)
Loading...
GermanEnglish