Post Details

W niedzielę, 13 października odbyła się szósta, a pierwsza w nowej odsłonie, edycja Warsztatów Piwowarskich Browar Piwna. Na warsztat wzięliśmy tym razem historyczne piwo gdańskie, czyli piwo jopejskie. Spotkanie poprowadził trójmiejski bloger i popularyzator kultury piwnej Tomasz Janiak, znany bardziej jako Browarnik Tomek. Za garami natomiast, stanął nasz piwowar Wojtek Piasecki-Wieliczko, który bacznie kontrolował cały proces warzenia. Licznie zgromadzona grupa chętnych nauki warzenia piwa, miała okazję wziąć czynny udział w procesie warzenia piwa oraz wysłuchać wykładu dotyczącego historii piwowarstwa w Gdańsku oraz piwa jopejskiego, który wygłosił znawca historii miasta Gdańska oraz przewodnik Aleksander Masłowski. Zapału i dobrego humoru nie brakowało nikomu. Wspólnymi siłami udało nam się uwarzyć dwie wersje piwa jopejskiego. Pierwsza z nich, to ta bardziej współczesna o ekstrakcie 19%, druga natomiast to ta, przypominająca mocno tę, która warzona była przed wiekami, czyli gęsty, słodki syrop o ekstracie powyżej 30%. Zarówno prowadzący, jak i Ci, którzy słuchali przeżyli kolejną interesującą przygodę. Teraz pozostaje nam tylko czekać, aż rezultat naszej wspólnej pracy wyleżakuje i będziemy mogli skosztować tego, co wspólnie uwarzyliśmy.
Kolejne spotkanie piwowarskie już w listopadzie, na które już serdecznie zapraszamy! Co tym razem będziemy warzyli? To się w najbliższych dniach okaże.

 

Warsztaty Piwowarskie

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

GermanEnglish